februari 20, 2024
Expressie met gevelelementen door Binst Architects

BINST ARCHITECTS is een team van een 60-tal medewerkers die als ‘architecten van morgen’ vanuit het kantoor in Antwerpen vormgeven aan urbane ideeën, architectuur en interieur waarbij beleving centraal staat. Ons breed portfolio omvat haalbaarheidsstudies, masterplannen, residentiële projecten en kantoren met een grote mix van schaal en budget. Binst Architects streeft naar een architectuur onder de noemer van ‘abstract expressionisme’, gekenmerkt door een gezond evenwicht tussen intelligente ingetogenheid en een beheerste expressie! We werken samen aan een ‘positieve architectuur’, vanuit slimme plannen tot relevante iconische landmarks.

Welke gebouwen hebben jullie ontworpen?

B01 en B09 liggen diagonaal tegenover elkaar langs de courtyard en vormen enerzijds de stads-hoek en anderzijds de park-hoek van de Lake Side ontwikkeling. B02 is een kleiner gebouw tussen 2 torens maar daarom niet minder belangrijk met haar lobby die naar de ondergrondse parking leidt.

Wat waren de inspiratiebronnen voor het ontwerp?

Hoogbouw is “hot” en voor Binst Architects een kans om na te denken over innovatieve manieren van bouwen. Zoals het baksteen gevelmetselwerk van de historische gebouwen op de Tour & Taxis site uitdrukking waren van de ambachtelijke kwaliteiten van de metsers van vorige eeuw hebben wij ervoor gekozen de aantrekkelijke toekomst van baksteenarchitectuur via modulaire elementen te visualiseren in het gevelbeeld van onze torens. 

Het karakter van B01 wordt bepaald door een stapeling van 34 verdiepingshoge baksteenkaders in typische terracotta kleur gewikkeld rond het masterplanvolume.  

Daartegenover is de gevel van B09 een compositie van wandelementen opgebouwd uit groengrijze baksteenvlakken op zoek naar de grandeur van de overliggende Gare Maritime.

Het concept van steigerloos bouwen vormde het basisuitgangspunt voor het ontwerp van onze gevels waarbij de kwaliteit van ambachtelijk gevelmetselwerk en gedreven detaillering gegarandeerd wordt door verwerking van de baksteen in de productiehal off site. Hierdoor worden de gevelelementen, inclusief ramen niet blootgesteld aan weersafhankelijke werkzaamheden op de bouwplaats. 

“Goede architectuur maak je met een team en bouwpartners die gepassioneerd en bezield zijn door ‘baksteen’ architectuur.” – BINST ARCHITECTS

Wat kunnen jullie vertellen over het design van jullie gebouwen? 

B01

B01 is een toren van 20 verdiepingen en vormt de entreehoek van de courtyard. Bijzonder aan het masterplanvolume is de iets bredere plint naast de visuele as tussen de Anna Boch Dreef en de Gare Maritime. 

De ontwerpambitie om het wonen maximaal te organiseren rond de hoeken resulteert in een hybride compositie van balkons rond die 4 hoeken.  Aan de courtyardzijde verspringen de balkons over de hoek waardoor een dubbele hoogte meer ruimte en uitzicht geeft. 

Het programma omvat 80 woningen met een mix aan woningtypes en doelgroepen.  Op niveau +3 heeft het gebouw een collectieve ruimte aansluitend op de gemeenschappelijke daktuin met zicht op de groene heuvels van de binnentuin. 

Het volume van B01 is leesbaar als een base-body-head.  De base bevat de inrit naar de parking met fietstrap, een transversale entreelobby, 2 retailruimten en een grote fietsberging aan de tuinzijde. De body voorziet 1 kamer en 2 kamer woningen terwijl de drielaagse kroon penthouses bevat met panoramische views over Brussel.

De gevel zoekt naar een geslaagd evenwicht tussen repetitie en variatie. De verfijning van het gevelmetselwerk wordt bekomen door de oranjerode gevelkaders op te knippen in verbonden kolommen en balken met roterend horizontaal en verticaal voegwerk.

Render Binst Architects: Hoek courtyard B01-B02 

B02

Het kleine tussenvolume wordt in haar gevel leesbaar opgeknipt in haar verschillende functies en gebruikers. Enerzijds de publieke trap en lift als toegang tot de parkeergarage. Daarnaast meerdere fietsbergingen voor zowel B02 als B01. En daarboven flexibel indeelbare appartementen met brede leefruimten met loggia’s en een diep zicht op de binnentuin. 

De gevel van B02 sluit aan op de baksteentraditie van de Brusselse binnenstad. Dit gebouw voorziet in een baksteenarchitectuur op schaal van de straat met grote aandacht naar materiaal, kleur, reliëf en patroon. Het gebouw heeft in feite 2 voorgevels aan 2 aantrekkelijke publieke ruimten.

Render Binst Architects: Hoek park B09

B09

B09 is een echte eye-catcher en ligt op de hoek van het park. De ligging in het westen leent zich voor private daktuinen met tuinkamers met veel glaspartijen die zo een aantrekkelijke extensie vormen voor de ondergelegen penthouses. 

De dubbelhoge loggia’s van de duplexen geven samen met de open loggia’s van de penthouses het gebouw haar subtiele kroon. 

Het gevelontwerp van B09 vertrekt van een grid van baksteenkolommen en baksteenbalken in groengrijze kleur voor een high-end uitstraling. Betonelementen worden als ribben en dorpels opgenomen in de baksteen gevelpanelen. Smeed- en schrijnwerk voegen accenten toe aan een gevel die afgelijnd wordt met een dak paviljoen en luifel in bronskleur.

Render Binst Architects:Hoek B10-B09-B08

Waar zijn jullie bijzonder trots op en beschouwen jullie als je ‘stempel’ ?

Als architect bouwen we woonplekken voor mensen. In Lake Side willen we bijdragen aan een nieuwe woongemeenschap waar mensen graag willen samenwonen.  Het stimuleren van ontmoeting in en rond de gebouwen is een belangrijke ambitie. Daarnaast wil je ook dat bewoners trots zijn op hun gebouw. Vandaar dat we als ontwerpers naast goede plannen veel aandacht besteden aan de beleving en expressie van onze gebouwen in hun context.

Hoe verliep de samenwerking met de andere projectleden?

Elke project is een nieuwe uitdaging. Het masterplan van MVRDV was super ambitieus. Een dens stadsdeel bestaande uit 14 hoge en lage gebouwen geschakeld naast elkaar. Op organisatorisch vlak zorgt Bureau Bouwtechniek voor een prima begeleiding van het ontwerpproces.  Immers nemen zij als uitvoerend architect de fakkel over van de ontwerparchitecten. De plenaire design meetings met alle architecten inclusief de landschapsarchitect en bouwheer Nextensa hebben we ervaren als boeiende momenten om de verschillende ontwerpen op elkaar af te stemmen tot een overtuigend samenhangend geheel .

Materialenoverleg met alle design-partijen

Hoe zou je Lake Side in een tweetal zinnen beschrijven?

Lake Side wordt een ambitieuze woon-werk gemeenschap die zowel in programma, volume, hoogte, diversiteit, architectuur en landschap een “place to be” wordt. Een bijzonder masterplan is vertaald in een evenwichtig geheel van tijdloze architecturen als meerwaarde voor de levendige Tour & Taxis context.

Copy link